ÖLÇÜ VE TARTI ALETLERİ KULLANICILARININ DİKKATİNE

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereğince, kullanılan ölçü ve tartı aletlerinin (masa terazileri, ibreli teraziler, elektronik teraziler, kantarlar, yüksek çekerli basküller, pirinç ve dökme kilolar, ağaç metreler, hububat ölçekleri, akaryakıt sayaçları ve ölçekleri, lpg sayaçları, taksimetreler, hassas teraziler ve tartı aletleri v.b) iki yılda bir periyodik olarak muayene ettirilmesi zorunludur.

Periyodik muayene için müracaat etme süresi 2014 ocak ayının birinci günüden başlayıp şubat ayının 28’i günü mesai bitimine kadardır.

İki yıllık muayene süresini doldurmuş ölçü ve tartı aletleri için belirtilen sürelerce beyanname verilmesi gerekmektedir.

Masa, ibreli ve elektronik teraziler, pirinç ve dökme tartılar, hububat ölçekleri, ağaç metreler ile çekeri iki tona kadar olan basküller ve kantarların periyodik muayeneleri için bulundukları belediye başkanlıklarına beyanname verilmesi gerekmektedir.

Akaryakıt sayaçları ve ölçekleri, lpg sayaçları, yüksek çekerli basküller, taksimetreler, hassas terazi ve tartı aletleri ile iki tondan yukarı olan yüksek çekerli basküllerinin periyodik muayeneleri için tokat bilim, sanayi ve teknoloji müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

Damgalanmamış, damga süresi geçmiş veya damgaları iptal edilmiş, damgası kopmuş, peryodik muayene için zamanında müracaat etmemiş ölçü ve tartı aletlerinin kullanılması, alım satım yerlerinde bulundurulması suçtur. kanuna aykırı hareket edenler hakkında idari para cezası uygulanacağı gibi cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.(3516 sayılı ölçüler va ayar kanunun 15 maddesinin ( c ) bende ine göre 1.521.00 tl)

İlgililerin mağdur olmamaları için ölçü ve tartı aletlerinin muayene ve damgası için 28 şubat ayının günü mesai bitimine kadar müracaatlarını yapmaları gerekmektedir.

Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyenler tokat bilim,  sanayi ve teknoloji müdürlüğü’nünstmtokatil@sanayi.gov.tr elektronik posta adresine başvurabilir veya 214 30 68 – 214 12 66 numaralı telefonları arayabileceklerdir.

İlgililere önemle duyurulur

TOKAT BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜ