ERBAA TİCARET VE SANAYİ ODASI 114. EUROCHAMBRES GENEL KURULUNA KATILDI

ERBAA TİCARET VE SANAYİ ODASI adına Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp COŞKUN'un katıldığı Genel Kurulda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yapılan seçimlerde 83 oyun tamamını alarak, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcılığına yeniden seçildi. EUROCHAMBRES'ın Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Genel Kurulu'nda birliğin yeni başkanı Almanya Ticaret Odası Başkanı Richard Weber oldu.​

Hisarcıklıoğlu, Genel Kurul sonuçlarının açıklandığı toplantıda, TOBB'un evsahipliğinde İstanbul'da 3 gün boyunca EUROCHAMBRES Global Oda Platformu toplantısını, EUROCHAMBRES Ekonomik Forumu'nu ve EUROCHAMBRES'ın 114. Genel Kurul toplantısını gerçekleştirerek Avrupa iş dünyasını zirvesini İstanbul'da topladıklarını ifade etti.

EUROCHAMBRES'ın Genel Kurulu'nda bugüne kadar görülmemiş rekor oyla tekrar Başkan Yardımcılığına seçildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Daha önce 2010'da, ilk defa Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bir ülkeden başkan yardımcılığına seçilmiştik. O zaman da rekordu ama bu sefer enteresan bir sonuç çıktı. 83 oyun tamamını almış olmak ülkem ve Türk iş dünyası açısından büyük bir onur ve gurur" dedi.

Bu sonucun Avrupa iş dünyasının Türkiye'ye bakışını net bir şekilde gösterdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa iş dünyası, Türkiye'nin AB içerisinde olmasından, Avrupa ile Türkiye ekonomisinin entegre olmasından yana ve Türkiye'nin Avrupa ekonomisine bir ivme kazandıracağına inanıyorlar. Biz de Türk iş dünyası ve TOBB olarak ülkemizi temsil noktasında elimizden geldiğince çaba sarf ediyoruz ama en önemlisi bulunduğumuz pozisyon itibariyle iş dünyasının menfaatlerini Avrupalı siyasi liderlere aktararak Avrupa'nın bir an önce krizden çıkıp yeni umutlara doğru yönelmesine katkı sağlıyoruz.

"Dünya ekonomide yeni bir eksene doğru kaydı. Dünya ticaret örgütünün yeteri kadar aktif olmamasından dolayı ABD kendisine iki yeni eksende ortak buluyor. Bunlardan biri Avrupa ile yürüttüğü Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı. Bir de Pasifik tarafında bir çalışma yürütülüyor. Bu ikisi gerçekleştiği takdirde dünya ekonomisinin 4'te 3'ü ABD, Avrupa ve Pasifik'te bir araya gelecek ve bu ülkelerde hiçbir ticari engel olmayacak. Türkiye'nin bunu dışında kalması mümkün değil. Eğer Türkiye bu zincire dahil olursa o zaman büyük müthiş bir pazarın içinde olacağız."

Yeni dönemde üzerinde duracakları 3 önemli konu olduğuna işaret eden Weber, "İlk olarak odaların kapsayıcı ve genişleyen bir ağ halinde bir araya getirilmesini amaçlıyoruz. Sadece büyükler, küçükler, parlak olanlar olmayanlar değil bütün ülkeleri bir araya getirmek; iş dünyasıyla ahlaki ve kültürel değerlerle uyum halinde tek pazar içinde çalışmak istiyorum" diye konuştu.

İkinci olarak güvenilir ekonomik kalkınma ortakları olarak öne çıkmak istediklerini, çeşitli siyasi liderlere ve kurumlara mesajlar vermeyi amaçladıklarını dile getiren Weber, üçüncü olarak organizasyonun kapısını birçok ülkeye açacaklarını kaydetti.